3 sorters såser
Här är recept på tre olika såser (Italiensk tomatsås, asiatisk dippsås samt saffrans-sås). De används till vitt skilda maträtter men trots olikheterna i vad de går ihop med så har de en sak gemensamt: De är alla supergoda till sina respektive rätter.
Samtliga såser avser en middag för 4 personer.
Tomatsås

ca 1 tim.
Ingredienser:

500 g | krossade tomater |
1-2 st. | schalottenlökar |
1-2 st. | vitlöksklyftor |
2-3 msk | olivolja |
2-3 msk | tomatpuré |
1-2 tsk | salt |
1-2 tsk | svartpeppar |
1 tsk | strösocker |
1/2 dl | färsk basilika |
Instruktioner:

- Skala och finhacka lök och vitlök
- Fräs olja i en kastrull (tills löken blir blank)
- Häll i tomaterna och rör ner tomatpurén
- Koka tomatsåsen i ca 45 min. på svag värme
under lock
- Smaka av med salt peppar och socker –
efter tycke och smak
- Strö över basilikan till den färdiga såsen
Passar till:
Pasta – i kombination med t.ex. bacon/köttfärs


Asiatisk sås

ca 20-30 min.
Ingredienser:

3 msk | färskpressad juice av lime | |
1/2 dl | japansk soja | |
1 msk | färsk koriander | |
2-3 tsk | chiliflakes | |
1-2 st. | vitlöksklyftor | |
1/2 msk | riven ingefära (för sötare smak byt mot honung) | |
Instruktioner:

- Blanda juicen från lime med sojan (ev. lite honung)
- Riv ner ingefära
- Strö över chiliflingor och koriander
- Låt stå och dra medan du lagar maten
Passar till: Dipp till vårrullar/sås till nudlar och wok

Saffranssås

ca 10-20 min.
Ingredienser:

1 förp. | saffran | |
2 dl | majonnäs | |
2dl | crème fraiche | |
1-2 st. | vitlöksklyftor | |
1 st. | lime | |
salt och peppar |
Instruktioner:

- Lös upp saffran med 1 msk hett vatten
- Blanda samman crème fraiche och majonnäs
- Krossa vitlök och salt tillsammans
- Tillsätt vitlök salt och saffransdropparna till såsen
- Krydda med salt och peppar efter smak
- Riv över limeskal från 1 lime
Passar till:
En gastronomisk upplevelse fa. till skaldjur
