3 sorters såser

Här är recept på tre olika såser (Italiensk tomatsås, asiatisk dippsås samt saffrans-sås). De används till vitt skilda maträtter men trots olikheterna i vad de går ihop med så har de en sak gemensamt: De är alla supergoda till sina respektive rätter.

Samtliga såser avser en middag för 4 personer.

Tomatsås

ca 1 tim.

Ingredienser:

500 g krossade tomater
1-2 st. schalottenlökar
1-2 st. vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
2-3 msk tomatpuré
1-2 tsk salt
1-2 tsk svartpeppar
1 tsk strösocker
1/2 dl färsk basilika

Instruktioner:

  • Skala och finhacka lök och vitlök
  • Fräs olja i en kastrull (tills löken blir blank)
  • Häll i tomaterna och rör ner tomatpurén
  • Koka tomatsåsen i ca 45 min. på svag värme
    under lock
  • Smaka av med salt peppar och socker –
    efter tycke och smak
  • Strö över basilikan till den färdiga såsen

Passar till:

Pasta – i kombination med t.ex. bacon/köttfärs

 

Asiatisk sås

ca 20-30 min.

Ingredienser:

3 msk färskpressad juice av lime
1/2 dl japansk soja
1 msk färsk koriander
2-3 tsk chiliflakes
1-2 st. vitlöksklyftor
1/2 msk riven ingefära (för sötare smak byt mot honung)

Instruktioner:

  • Blanda juicen från lime med sojan (ev. lite honung)
  • Riv ner ingefära
  • Strö över chiliflingor och koriander
  • Låt stå och dra medan du lagar maten

Passar till: Dipp till vårrullar/sås till nudlar och wok

Sojasås med sting – perfekt dipp till vårrullar

Saffranssås

ca 10-20 min.

Ingredienser:

 

 

1 förp. saffran
2 dl majonnäs
2dl crème fraiche
1-2 st. vitlöksklyftor
1 st. lime
salt och peppar

Instruktioner:

 

 

  • Lös upp saffran med 1 msk hett vatten
  • Blanda samman crème fraiche och majonnäs
  • Krossa vitlök och salt tillsammans
  • Tillsätt vitlök salt och saffransdropparna till såsen
  • Krydda med salt och peppar efter smak
  • Riv över limeskal från 1 lime

Passar till:

En gastronomisk upplevelse fa. till skaldjur

Så här fin färg får saffranssåsen