[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”]
3 sorters såser
Här är recept på tre olika såser (Italiensk tomatsås, asiatisk dippsås samt saffrans-sås). De används till vitt skilda maträtter men trots olikheterna i vad de går ihop med så har de en sak gemensamt: De är alla supergoda till sina respektive rätter.
Samtliga såser avser en middag för 4 personer.
Tomatsås

ca 1 tim.
Ingredienser:

| 500 g | krossade tomater |
| 1-2 st. | schalottenlökar |
| 1-2 st. | vitlöksklyftor |
| 2-3 msk | olivolja |
| 2-3 msk | tomatpuré |
| 1-2 tsk | salt |
| 1-2 tsk | svartpeppar |
| 1 tsk | strösocker |
| 1/2 dl | färsk basilika |
Instruktioner:

- Skala och finhacka lök och vitlök
- Fräs olja i en kastrull (tills löken blir blank)
- Häll i tomaterna och rör ner tomatpurén
- Koka tomatsåsen i ca 45 min. på svag värme
under lock
- Smaka av med salt peppar och socker –
efter tycke och smak
- Strö över basilikan till den färdiga såsen
Passar till:
Pasta – i kombination med t.ex. bacon/köttfärs


Asiatisk sås

ca 20-30 min.
Ingredienser:

| 3 msk | färskpressad juice av lime | |
| 1/2 dl | japansk soja | |
| 1 msk | färsk koriander | |
| 2-3 tsk | chiliflakes | |
| 1-2 st. | vitlöksklyftor | |
| 1/2 msk | riven ingefära (för sötare smak byt mot honung) | |
Instruktioner:

- Blanda juicen från lime med sojan (ev. lite honung)
- Riv ner ingefära
- Strö över chiliflingor och koriander
- Låt stå och dra medan du lagar maten
Passar till: Dipp till vårrullar/sås till nudlar och wok

Saffranssås

ca 10-20 min.
Ingredienser:

| 1 förp. | saffran | |
| 2 dl | majonnäs | |
| 2dl | crème fraiche | |
| 1-2 st. | vitlöksklyftor | |
| 1 st. | lime | |
| salt och peppar |
Instruktioner:

- Lös upp saffran med 1 msk hett vatten
- Blanda samman crème fraiche och majonnäs
- Krossa vitlök och salt tillsammans
- Tillsätt vitlök salt och saffransdropparna till såsen
- Krydda med salt och peppar efter smak
- Riv över limeskal från 1 lime
Passar till:
En gastronomisk upplevelse fa. till skaldjur

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.27.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_row _builder_version=”4.27.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.27.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_image src=”https://loycheslyrik.se/wp-content/uploads/2025/07/entrance-24-2x.png” title_text=”entrance-24-2x” url=”https://loycheslyrik.se/artiklar/” align=”right” _builder_version=”4.27.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
No responses yet